Menu

Welzijnsscan: de basis voor welzijnsgericht organiseren

Nieuwe opleiding!

De werkgever is verplicht om de werknemers en de eventuele interne preventieadviseur te betrekken bij het analyseren van de psychosociale risico’s op de werkvloer. De inventarisatie zelf kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Eén van die manieren is het uitvoeren van de welzijnsscan: een participatieve bevraging die concrete handvatten biedt om met organisatieverbetering aan de slag te gaan.

De welzijnsscan is een instrument waarmee concrete mogelijkheden voor de verbetering van het welzijn op het werk in kaart worden gebracht. Daarmee speelt de welzijnsscan in op de wet die werkgevers verplicht om de aard en het voorkomen van psychosociale risico’s op de werkvloer in kaart te brengen én om een preventief beleid uit te tekenen.

De welzijnsscan is gebaseerd op een participatieve bevraging van het welzijn in een afdeling of team. Die bevraging resulteert in een visuele weergave van de perceptie van een team met betrekking tot het welzijn op de werkvloer, uitgedrukt in vijf hoofdrubrieken: de arbeidsvoorwaarden, de arbeidsinhoud, de arbeidsomstandigheden, de arbeidsorganisatie en de arbeidsrelaties. Elk van die rubrieken wordt rood, oranje of groen gescoord, al naargelang de consensus binnen het bevraagde team. Daarnaast resulteert het afnemen van de scan in een reeks uitdagingen waarvan het team aangeeft er mee aan de slag te willen gaan.

Praktisch

In company

Prijs

Op aanvraag.

Word lid

Uw adviestraject in detail

Agendapunten

Na een inleiding waarbij het doel en de werking van de welzijnsscan wordt toegelicht, start de eigenlijke bevraging van telkens vijf rubrieken van elk van de vijf domeinen uit de welzijnswet. De verbetervoorstellen die in de loop van de bevraging worden geformuleerd, worden geordend in een boomstructuur. Tot slot worden de uiteindelijke resultaten teruggekoppeld en besproken met het team. Optioneel kan de welzijnsscan worden gevolgd door de workshop “Teambord”: daarmee leert het team hoe het de gevonden uitdagingen kan concretiseren en realiseren.

De welzijnsscan bestaat uit zes bijeenkomsten van telkens twee uur.


Doelgroep

De reeks bijeenkomsten bestaat uit de participatieve bevraging van een groep medewerkers, meestal uit verschillende afdelingen, teams en hiërarchische niveaus. De scan kan ook worden uitgevoerd binnen een afdeling of binnen een team.


Uw
docent

Walter Wybauw is erkend sociaal bemiddelaar op de werkvloer en preventiedeskundige psychosociale aspecten. Hij bemiddelt bij conflicten tussen medewerkers en/of leidinggevenden en bij conflicten in teams. Daarnaast draagt hij bij tot het vereenvoudigen van procedures en processen en faciliteert hij verandertrajecten en BLITS-teams (begeleid leren in teams).

De innige verhouding tussen communicatie en conflicten is al sinds zijn studiejaren op het HRITCS in Brussel een belangrijke bron van verwondering. Met het diploma “cultuurspreidingstechnieken” op zak, begon hij vervolgens aan een wonderbaarlijke tocht in medialand als regionaal correspondent voor het televisienieuws. Na vijftien jaar als bevoorrecht toeschouwer op de eerste rij te hebben gestaan bij tal van conflicten werd het tijd om zelf actief aan de slag te gaan: via bedrijfscommunicatie rolde Walter binnen in de al even wonderlijke wereld van de organisatievraagstukken. 

De basis voor zijn visie op welzijnsgericht organiseren legde hij tijdens de opleiding “Innovatieve Arbeidsorganisatie” bij Flanders Synergy. Daarna specialiseerde hij zich verder als sociaal bemiddelaar aan de KUL en als preventieadviseur aan de ODISEE-hogeschool. Op dit ogenblik werkt hij voornamelijk in opdracht van het psychosociaal departement van een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk.


Uw Contact-
persoon

Tim Delbaere

TEL +32 (0) 11 870 944

info@allanta.be

Dirk
Coremans
Axalta Coating Systems

General Axalta Coating Systems</br></br>

"Allanta weet wat onze vereisten zijn en denkt steeds met concrete voorstellen mee om een opleidingsproject in goede banen te begeleiden. Omwille van de go...

ALLE REFERENTIES
Sonja
Van Acker
Qontinu bvba


General Qontinu bvba</br> </br> </br>

The Six Sigma Black Belt training had a perfect balance between theory and practical examples and this was brought by the trainer with lots of enthusiasm and kn...

ALLE REFERENTIES
Ilse
Jehoul
Donaldson


General Donaldson</br></br></br>

The Green Belt Training organized by Allanta is an excellent way to get acquainted with the DMAIC approach. The opportunity to apply the learned statistica...

ALLE REFERENTIES
Jonas
Douwen
Canberra Semiconductor

General Canberra Semiconductor</br></br>

The Six Sigma Black Belt course given by Allanta is an ideal mix of statistical theory and practical quality tools all illustrated with real life case studies. ...

ALLE REFERENTIESDeze website maakt gebruik van cookies om het websiteverkeer te analyseren opdat we uw gebruikerservaring kunnen optimaliseren. U gaat akkoord met onze cookies als u onze website blijft gebruiken