Menu

SPC Statistische Procescontrole - basisopleiding

Eendaagse Workshop

Praktijkgerichte workshop SPC

Statistische procescontrole of -beheersing (SPC) kadert in de filosofie van een totaal kwaliteitsmanagement en kende zijn eerste toepassingen in de industrie. De techniek is echter inzetbaar in elke branche waar een herhalend proces wordt toegepast. De Allanta-basisopleiding SPC is ideaal om deze vorm van procesbeheersing in jouw organisatie te implementeren.

Wat is statische procescontrole?

Statistische procescontrole is een techniek om het verloop van een proces te registreren. Er worden standaarden gedefinieerd en metingen uitgevoerd. Dankzij de statische technieken van SPC controleer je of het proces binnen zijn specificaties blijft en bereken wat de kans is dat er niet-conforme producten gemaakt worden of dat het proces buiten zijn specificaties zal presteren. Door hiermee rekening te houden, bewaak en vergroot je de efficiëntie aanzienlijk.

Basisopleiding Procescontrole

Wil je inzicht verwerven in de variabelen in jouw bedrijfsprocessen die jouw productkwaliteit negatief beïnvloeden, kostenverhogend ongemak vermijden en in staat zijn jouw processen waar nodig bij te sturen? Volg dan deze praktijkgerichte basisopleiding statische procescontrole (SPC) en ga morgen met de verworven kennis aan de slag binnen jouw onderneming!

Tijdens de opleiding leer je wat SPC is, waar je het kan toepassen en wat de belangrijkste begrippen betekenen. De verschillen tussen Cp en Cpk enerzijds en Pp en PpK anderzijds worden eveneens verduidelijkt. En ga zo maar door. Alle belangrijke materie inzake SPC komt aan bod en wordt uitgelegd aan de hand van concrete voorbeelden en oefeningen.

 • Deze opleiding maakt ook deel uit van de Automotive Core Tool Training. Klik hier voor meer informatie.

Praktisch

21/10/2019 9u-17u Aalst
Schrijf in

Prijs

LEDEN € 450
NIET-LEDEN € 518

KMO-portefeuille: vraag hier uw subsidie aan en bespaar tot 50% op uw inschrijvingsprijs.
Erkenningsnummer Allanta: DV.O105117

 

Word lid

Uw workshop in detail

Agendapunten

 • Wat is statistische procescontrole (SPC)?
 • Waar statistische procescontrole toepassen?
 • Verklaring van begrippen zoals gemiddelde, mean, mediaan, range, standaarddeviatie,…
 • Wat betekent capability?
 • Het verschil tussen Cp en Cpk? Pp en PpK?
 • Wanneer Pp, Ppk en Cp, Cpk gebruiken?
 • Het gebruik van de verschillende variabele en attributieve regelkaarten (X, mR; n, p , c, u-kaarten)
 • Wat is een XR-regelkaart? Indivual-moving Range regelkaart?
 • Interpretatie van regelkaarten
 • Out-of-control situaties

Alle begrippen en tools worden aan de hand van oefeningen verduidelijkt.


UW LEER-
RESULTATEN

De doelstelling van deze basisopleiding statistische procescontrole is je zelf metingen te laten doen en bijsturingen te laten uitvoeren.

Na afloop van de cursus zal je een diepgaand inzicht verworven hebben in al de aanwezige variabelen die de productkwaliteit negatief beïnvloeden en begrijpen hoe statistische procescontrole ertoe bijdraagt dat de productkwaliteit geborgd kan worden en blijven.


Uw
Voordelen

 • Concurrentieel voordeel
  Dankzij statistische procescontrole waarborg je de kwaliteit van jouw producten en diensten, wat je een concurrentieel voordeel oplevert en imagoschade vermijdt. Jouw klant krijgt garanties op de kwaliteit van de geleverde goederen.
 • Grondige analyse van processen
  Statistische procescontrole maakt het je mogelijk jouw processen grondig te analyseren. Op deze manier kan je een onderscheid maken tussen toevallige afwijkingen binnen toleranties en afwijkingen met aanwijsbare oorzaken die uw proceskwaliteit schade berokkenen.
 • Minder kosten
  Dankzij statistische procescontrole doe je aan kostreductie aan de basis: een te hoog uitvalpercentage wordt vermeden en kwaliteitskosten worden gereducueerd doordat je meer stroomopwaarts in het productieproces ingrijpt.

Uw
docent

Dimitri van Hilst is Lead Auditor ISO 9001, ISO 14001 and IATF 16949 at various international registrars. At Allanta, his main contributing competences are training and consultancy in the following domains:

 • New concepts for ISO 9001 and ISO 14001 version 2015
 • ISO TS 16949 to IATF 16949 transition
 • Core automotive tools such as SPC, FMEA, PPAP, etc.
 • Auditing techniques and Auditor skills
 • Best practices and benchmarking for management systems
 • Business Process mapping
 • Company Policy to Key Performance Indicator
 • Project Management

During 12 years, Dimitri van Hilst was a group Quality Manager at Syncreon Automotive, a logistics service provider in the automotive industry. Subsequently he gained 8 years of Lead Auditor and Technical Manager experience at Vinçotte Belgium. In this role he audited a wide variety of organizations for instance in the  automotive, glazing and logistics sectors.


Uw Contact-
persoon

Nele Gregoor

TEL +32 (0) 11 870 944

info@allanta.be

Ilse
Jehoul
Donaldson


General Donaldson</br></br></br>

The Green Belt Training organized by Allanta is an excellent way to get acquainted with the DMAIC approach. The opportunity to apply the learned statistica...

ALLE REFERENTIES
Sjo
Schins
VDL Nedcar


Automotive VDL Nedcar</br> </br> </br>

Allanta is een bedrijf dat voor ons prima trainingen verzorgd. Sterk punt is dat vooraf goed wordt afgestemd wat wij als klant willen, zodat de trainingen, indi...

ALLE REFERENTIES
Dirk
Coremans
Axalta Coating Systems

General Axalta Coating Systems</br></br>

"Allanta weet wat onze vereisten zijn en denkt steeds met concrete voorstellen mee om een opleidingsproject in goede banen te begeleiden. Omwille van de go...

ALLE REFERENTIES
Sonja
Van Acker
Qontinu bvba


General Qontinu bvba</br> </br> </br>

The Six Sigma Black Belt training had a perfect balance between theory and practical examples and this was brought by the trainer with lots of enthusiasm and kn...

ALLE REFERENTIESDeze website maakt gebruik van cookies om het websiteverkeer te analyseren opdat we uw gebruikerservaring kunnen optimaliseren. U gaat akkoord met onze cookies als u onze website blijft gebruiken