Menu

Situationeel Leidinggeven

Workshop

Opleiding succesvol leidinggeven

Over geen enkel onderwerp is al zoveel inkt gevloeid in de managementliteratuur als over leidinggeven. Er zijn dan ook meerdere modellen en tal van zelfevaluatie-instrumenten ontwikkeld. Het bekendste is wellicht situationeel leiderschap.

Volgens de theorie van situationeel leiderschap zijn er vier basisstijlen en moet u die als leidinggevende zorgvuldig afstemmen op de betrokken medewerkers. Alleen zo kunt u effectief leidinggeven en delegeren.

Situationeel leidinggeven

Als leidinggevende kunt u uw medewerkers op allerlei manieren aansturen. U kunt iets opdragen, maar u kunt een taak ook delegeren. Welke stijl u ook hanteert, het gaat altijd om beïnvloeden: uw gedrag als leidinggevende zorgt ervoor dat het gedrag van de medewerker leidt tot de resultaten die u graag wilt zien.

Om effectief leiding te geven moet u de stijl van leidinggeven afstemmen op de medewerker. Een beginner stuurt u bijvoorbeeld anders aan dan een ervaren kracht. Ook wanneer u een ervaren medewerker een nieuwe taak geeft, kan het gebeuren dat u in het begin extra begeleiding moet geven – in de vorm van een instructie, maar ook van motivatie als de medewerker niet direct de zin van de taak inziet. Met andere woorden: naast de ervaring van de medewerker bepaalt ook de aard van de taak hoe u de uitvoerder het beste aanstuurt.

Bij situationeel leidinggeven staan altijd twee vragen voorop:

 • Is iemand in staat om de taak te doen? (kunnen, bekwaamheid)
 • Is iemand gemotiveerd om de taak te doen? (willen, betrokkenheid of bereidheid)

Er zijn dan ook vier leiderschapsstijlen die u afwisselend en in de juiste omstandigheden moet aanwenden:

 • Instructie
 • Overtuiging
 • Overleg
 • Delegeren

Leidinggeven kunt u leren

Of u nu een natuurlijke leider bent of u zichzelf dat label niet snel zou opplakken, leidinggeven moet u leren en oefenen.

De Allanta-opleiding Situationeel Leidinggeven is de perfecte gelegenheid om uw vaardigheden als leider aan te scherpen. U ontwikkelt een concreet stappenplan om uw eigen stijl te analyseren, te evalueren en bij te sturen, waardoor u makkelijker beslissingen neemt, prestaties beter kunt evalueren en u vlotter communiceert naar uw werknemers.

Op het einde van de rit kent u uw eigen sterktes als leider en kunt u die nog beter inzetten. U leert ook alternatieve manieren van leidinggeven kennen.

Praktisch

Spoedig nieuwe data

Prijs

LEDEN € 450
NIET-LEDEN € 518

KMO-portefeuille: vraag hier uw subsidie aan en bespaar tot 40% op uw inschrijvingsprijs.
Erkenningsnummer Allanta: DV.O105117

 

Word lid

Uw workshop in detail

Agendapunten

Doel van deze tweedaagse workshop:

Uit ervaring blijkt dat leiders vooral op volgende terreinen vorming kunnen gebruiken:

 • het nemen van beslissingen
 • het formuleren van haalbare verwachtingen
 • het evalueren van prestaties
 • het communiceren met de medewerkers
 • het verhogen van de beschikbaarheid van medewerkers

Dit programma is erop gericht om, via de kapstok van het ‘Situationeel Leidinggeven®’, deze vaardigheden doelgericht aan te scherpen. Wij bieden de deelnemers een concreet stappenplan om de eigen leiderschapsstijl te analyseren, te evalueren en bij te sturen.

De vertrekbasis is een juiste diagnose te kunnen stellen van de medewerkers en hen in functie van de vaststellingen de juiste stijl van leidinggeven aan te bieden.

 • Inleiding en voorstelling van het model Situationeel Leidinggeven® van Hersey & Blanchard
 • Doelstellingen die de deelnemers willen bereiken
 • Uitwerken van het model: iedere deelnemer vult de vragenlijst in, die trouwens de basis vormt voor de rest van de opleiding
 • Het resultaat van deze vragenlijst biedt de deelnemers twee elementen:
  • In hoeverre ben ik flexibel in mijn leidinggeven?
  • In hoeverre ben ik effectief geweest?
 • Gezien competentie van de medewerker de basis vormt van het gebruikte model, wordt diep ingegaan op het stellen van een diagnose van de medewerker en dit op basis van Bekwaamheid & Bereidheid.

De verwerking van de vragenlijst toont de deelnemers én de stijlvariatie én de stijleffectiviteit.

Concreet wordt met voorbeelden ingegaan op de 4 leiderschapsstijlen:

 • stijl 1: instrueren
 • stijl 2: overtuigen
 • stijl 3: overleggen
 • stijl 4: delegeren

UW LEER-
RESULTATEN

De leidinggevenden krijgen een duidelijk inzicht in hun eigen stijl van leidinggeven en de voor- en nadelen ervan. Ze leren alternatieve manieren van leidinggeven kennen en zijn in staat het gedrag van hun medewerkers op een positieve manier te beïnvloeden.

Met een concreet stappenplan wordt hen een middel aangereikt om hun rol als leider effectiever en efficiënter te
vervullen.


Uw
Voordelen

Na deze vorming zijn de leiders in staat om:

 • grotere inzetbaarheid van de medewerkers te bekomen
 • betere kwaliteit van het werk te verzekeren
 • grotere motivatie bij de medewerkers te bewerkstelligen
 • de basis te leggen voor de verdere groei van de medewerkers
 • uitmuntendheid te realiseren

Samen met de deelnemers wordt het model van het ‘Situationeel Leidinggeven®’ opgebouwd, op basis van hun eigen ervaringen en op basis van de doorlichting van uw organisatie door de trainer.


Uw
docent

Na zijn opleiding als sociaal assistent volgde Jacques Ampe het Junior Management Programma aan de Vlerick Leuven Gent Management School. Terwijl hij zich in de bedrijfswereld verder specialiseerde in human resources management, werd hij een graag gezien docent aan de afdeling personeelsbeleid van de IPSOC te Kortrijk. Jacques was bovendien verantwoordelijk voor het HR-beleid bij Levi Strauss & Co Europe.

Vanuit die ervaring reikt Jacques Ampe een reeks van opleidings- en coachingsprogramma’s aan, met als doelstelling om mensen meer deel te laten uitmaken van de organisatie. Door deze programma’s gaan mensen mee-denken en mee-werken. Er wordt gewerkt vanuit een hoge mate van betrokkenheid en bijdrage, waardoor de mensen hun toegevoegde waarde onmiddellijk kunnen waarnemen. Dit leidt tot verhoogde inzetbaarheid, loyaliteit en het uitdragen van de ondernemingsvisie, missie en waarden.


Uw Contact-
persoon

Nele Gregoor

TEL +32 (0) 11 870 944

info@allanta.be

Dirk
Coremans
Axalta Coating Systems

General Axalta Coating Systems</br></br>

"Allanta weet wat onze vereisten zijn en denkt steeds met concrete voorstellen mee om een opleidingsproject in goede banen te begeleiden. Omwille van de go...

ALLE REFERENTIES
Ilse
Jehoul
Donaldson


General Donaldson</br></br></br>

The Green Belt Training organized by Allanta is an excellent way to get acquainted with the DMAIC approach. The opportunity to apply the learned statistica...

ALLE REFERENTIES
Michelle
Baeyens
BNP Paribas Fortis

General BNP Paribas Fortis</br> </br>

"De BPM Expert opleiding is fantastisch: het omvat een ruim gevarieerd  & professioneel samengesteld pakket waarin alle BPM aspecten heel uitgebre...

ALLE REFERENTIES
Sonja
Van Acker
Qontinu bvba


General Qontinu bvba</br> </br> </br>

The Six Sigma Black Belt training had a perfect balance between theory and practical examples and this was brought by the trainer with lots of enthusiasm and kn...

ALLE REFERENTIESDeze website maakt gebruik van cookies om het websiteverkeer te analyseren opdat we uw gebruikerservaring kunnen optimaliseren. U gaat akkoord met onze cookies als u onze website blijft gebruiken