Menu

Quickscan: Analyse Psychosociale Risico's op de werkvloer

In company Workshop

Psychosociale risico's zijn factoren die bedreigend zijn voor het welzijn van de werknemers omdat ze tot psychische of lichamelijke schade kunnen leiden. Het gaat om risico's die een gevolg zijn van blootstelling aan de elementen van de arbeidsorganisatie: de arbeidsinhoud, de arbeidsvoorwaarden, de arbeidsomstandigheden en de interpersoonlijke relaties op het werk. De welzijnswet op het werk verplicht de werkgever om deze risico's in kaart te brengen en preventiemaatregelen uit te werken. Een manier om dat snel en efficiënt te doen, is de Quickscan. Die is gebaseerd op de vragenlijsten van de participatieve SOBANE-DEPARIS methode.

De analyse gebeurt onder de norm van een participatieve workshop: deelnemers gaan samen op zoek naar de psychosociale risico's op en rond hun werkplek. Daarbij is het de bedoeling dat meteen ook mogelijke preventieve acties in kaart worden gebracht. Die actiepunten kunnen dan worden opgenomen in het jaaractieplan en in het globale preventieplan. Voordeel van deze methode is dat ze in amper acht powerpoint slides een helder beeld geeft van de situatie zoals ze door de werknemers wordt ervaren. Bovendien hangen er concrete handvatten voor verbetering aan vast. De Quickscan is dan ook de perfecte aanzet voor het opzetten van verbeterteams op de werkvloer.

Praktisch

In company

Prijs

Op aanvraag.

KMO-portefeuille: vraag hier uw subsidie aan en bespaar tot 40% op uw inschrijvingsprijs.
Erkenningsnummer Allanta: DV.O105117

Word lid

Uw workshop in detail

Agendapunten

De Quickscanbestaat uit drie onderdelen: de voorbereiding, de eigenlijke bevraging en de rapportage.

  • Overleg met de werkgever of de interne preventieadviseur, selecteren en uitnodigen van de deelnemers, opstellen van de planning.
  • Introductie van de methode bij de deelnemers, kadering in de welzijnswetgeving.
  • De eigenlijke bevraging: een gefaciliteerd debat met de focus op eenvoudige oplossingen waarbij de werknemers zelf centraal staan.
  • De rapportage en presentatie van de resultaten en de voorgestelde acties.

Het verloop van de Quickscan hangt af van het aantal werknemers, afdelingen, diensten of teams dat moet worden bevraagd. De Quickscan verloopt in nauw overleg met de werkgever of de interne preventieadviseur.


Doelgroep

De workshop is in de eerste plaats bedoeld voor werkgevers of interne preventieadviseurs die snel en goedkoop een accuraat beeld willen krijgen van de psychosociale risico's in hun organisatie of bedrijf, en die daarbij het probleemoplossend vermogen van hun medewerkers optimaal willen benutten. De methode is bij uitstek geschikt voor gebruik in KMO's.


Uw
docent

Walter Wybauw is erkend sociaal bemiddelaar op de werkvloer en preventiedeskundige psychosociale aspecten. Hij bemiddelt bij conflicten tussen medewerkers en/of leidinggevenden en bij conflicten in teams. Daarnaast draagt hij bij tot het vereenvoudigen van procedures en processen en faciliteert hij verandertrajecten en BLITS-teams (begeleid leren in teams).

De innige verhouding tussen communicatie en conflicten is al sinds zijn studiejaren op het HRITCS in Brussel een belangrijke bron van verwondering. Met het diploma “cultuurspreidingstechnieken” op zak, begon hij vervolgens aan een wonderbaarlijke tocht in medialand als regionaal correspondent voor het televisienieuws. Na vijftien jaar als bevoorrecht toeschouwer op de eerste rij te hebben gestaan bij tal van conflicten werd het tijd om zelf actief aan de slag te gaan: via bedrijfscommunicatie rolde Walter binnen in de al even wonderlijke wereld van de organisatievraagstukken. 

De basis voor zijn visie op welzijnsgericht organiseren legde hij tijdens de opleiding “Innovatieve Arbeidsorganisatie” bij Flanders Synergy. Daarna specialiseerde hij zich verder als sociaal bemiddelaar aan de KUL en als preventieadviseur aan de ODISEE-hogeschool. Op dit ogenblik werkt hij voornamelijk in opdracht van het psychosociaal departement van een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk.


Uw Contact-
persoon

Tim Delbaere

TEL +32 (0) 11 870 944

info@allanta.be

Michelle
Baeyens
BNP Paribas Fortis

General BNP Paribas Fortis</br> </br>

"De BPM Expert opleiding is fantastisch: het omvat een ruim gevarieerd  & professioneel samengesteld pakket waarin alle BPM aspecten heel uitgebre...

ALLE REFERENTIES
Jonas
Douwen
Canberra Semiconductor

General Canberra Semiconductor</br></br>

The Six Sigma Black Belt course given by Allanta is an ideal mix of statistical theory and practical quality tools all illustrated with real life case studies. ...

ALLE REFERENTIES
Sonja
Van Acker
Qontinu bvba


General Qontinu bvba</br> </br> </br>

The Six Sigma Black Belt training had a perfect balance between theory and practical examples and this was brought by the trainer with lots of enthusiasm and kn...

ALLE REFERENTIES
Philippe
Van Samang
Imtech


General Imtech</br> </br> </br>

“De Six Sigma Black Belt opleiding was een zeer interessant en leerrijk traject. De combinatie van theorie met praktijkvoorbeelden zorgde voor een goed be...

ALLE REFERENTIESDeze website maakt gebruik van cookies om het websiteverkeer te analyseren opdat we uw gebruikerservaring kunnen optimaliseren. U gaat akkoord met onze cookies als u onze website blijft gebruiken