Menu

ISO 15189:2012 Medische laboratoria - eisen voor kwaliteit en competentie

Quality System Management Standard for Clinical Laboratories

De ISO 15189-kwaliteitsnorm

ISO-normen zijn alombekende kwaliteitsrichtlijnen in het bedrijfsleven waar ondernemingen, klanten en overheden steeds meer rekening mee houden. Met de ISO 15189-normtraining voor medische laboratoria krijgt u een gedetailleerde toelichting over de inhoud en gevolgen van dit kwaliteitslabel voor uw bedrijf.

Toepassingsgebied van het ISO 15189-label

Het Bureau voor Normalisatie (NBN) publiceerde op 5 november 2012 de internationale ISO 15189-kwaliteitsnorm. Sinds 2014 is er ook een Nederlandstalige versie beschikbaar. Het label is nu nog niet verplicht voor Belgische laboratoria maar het is almaar belangrijker rekening te houden met de normen bij de organisatie van uw medische activiteiten. Meer en meer labo’s vragen dan ook een officiële erkenning aan bij BELAC, de Belgische Accreditatie-instelling.

Waarom ook u de ISO 15189 moet toepassen

ISO-normen leggen bij de invoering de lat hoog in de sector. Na een tijdje wordt duidelijk dat heel wat bedrijven de richtlijnen strikt volgen, accreditatie aanvragen en het ISO-label inzetten in hun marktpositionering. Al snel vragen uw klanten ernaar, en wat later legt de overheid de naleving van de regels op. Uw bedrijf riskeert dus klanten te verliezen als het die tendens niet volgt.

Kortom: u anticipeert het best op de toepassing van deze kwaliteitsnorm en versterkt zo uw concurrentiepositie.

Positieve effecten van de kwaliteitsnormen

De ISO-bepaling van 2012 vervangt de oude norm uit 2007. De impact ervan kan niet overschat worden: de toepassing zorgt voor een betere werking van elk medisch laboratorium. Afwijkingen, corrigerende maatregelen en het Laboratorium Informatie Management Systeem (LIMS) moeten aan een hogere standaard voldoen. Het gevolg? De kwaliteit gaat omhoog, processen worden gestroomlijnd en de productie verloopt duurzamer. Bovendien geniet u van grotere klantentevredenheid en een vlottere relatie met opdrachtgevers, dankzij de internationale erkenning.

Waarom de workshop volgen?

De publicatie van de nieuwe norm brengt interpretatieproblemen mee over de toepassing en de relatie met andere normen en wetten. In de workshop die Allanta u aanbiedt in samenwerking met het NBN krijgt u een duidelijk overzicht van alle normen, met toegankelijke interpretatie en logische samenhang. De focus van de training ligt op een praktische aanpak voor uw bedrijf, zodat u snel met de ISO 15189-norm aan de slag kunt. Ideaal dus voor laboratoriummanagers, kwaliteitsfunctionarissen en consultants.

Praktisch

18/09/2018 9u - 17u Hasselt
Schrijf in

Prijs

LEDEN € 630
NIET-LEDEN € 725

KMO-portefeuille: vraag hier uw subsidie aan en bespaar tot 40% op uw inschrijvingsprijs.
Erkenningsnummer Allanta: DV.O105117

 

Word lid

Uw opleiding in detail

Agendapunten

Tijdens deze workshop worden de gewijzigde normcriteria verduidelijkt en geïnterpreteerd en wordt de samenhang van deze norm met andere kwaliteitsnormen besproken. De praktische invulling van de gewijzigde normcriteria staat centraal.

Te verwachten wordt dat binnen een termijn van 2 jaar de norm ISO 15189:2012 verplicht zal worden gesteld voor medische laboratoria door verzekeraars en/of overheid, sectorfederaties of accrediterende organisaties.

Komen verder aan bod:

  • Normatieve wijzigingen van de nieuwe ISO 15189:2012
    • Management requirements
    • Technical requirements
  • Het begrip ‘kwaliteit’ in een labocontext
    • Normen voor kwaliteitsborging in laboratoria: inhoud, betekenis en toepassingsgebied

Uw
certificaat

Alle cursisten die 75% van de lessen volgen, ontvangen een getuigschrift van deelname.


Uw
docent

Carine Vandervorst is een ervaren lead auditor in de sector van medische hulpmiddelen, in vitro diagnostica, farmacie, sterilisatietechnieken, cosmetica en logistiek.

Ze heeft bovendien beroepservaring in apotheken, ziekenhuisapotheken en klinische laboratoria én in het onderwijs op hogeschool- en universitair niveau. 

Carine bouwde met succes een ISO 17025 - kwaliteitssysteem uit in laboratoria, ondersteunde rusthuizen bij de invoering van HACCP en trad op als hoofdauditor en technisch auditor voor BELAC, het Belgische accreditatieorganisme.

De unieke combinatie van praktijkervaring aan weerszijden van het certificatie- en accreditatiespectrum zorgt voor een professionele 360 graden aanpak bij de begeleiding van organisaties.


Uw Contact-
persoon

Nele Gregoor

TEL +32 (0) 11 870 944

info@allanta.be

Daniel
Sanchez
GSK


Medical GSK</br> </br> </br>

"The training was very well organized, the facilities and environment were quite good. I especially liked the format of 6 modules x 3 days, it allows an...

ALLE REFERENTIES
deelnemer
Materialise
Materialise


Medical Materialise</br> </br> </br>

Hands-on, focus on detail, lots of extra input was given when asked for! Thank you!!  There were numerous posibilities to have discussions on certain topi...

ALLE REFERENTIES
Sandra
Stam
Regus Surgical


Medical Regus Surgical</br></br></br>

Er werd een breed en gevarieerd programma aangeboden. Het publiek was divers, maar er waren zeker en vast interessante topics of cases voor elk individu.

ALLE REFERENTIES
Laurel
Berzanskis
Materialise


Medical Materialise</br> </br> </br>

  I really liked the practical tips for doing an internal audit. Often, people overlook the value of learning the soft skills.

ALLE REFERENTIESDeze website maakt gebruik van cookies om het websiteverkeer te analyseren opdat we uw gebruikerservaring kunnen optimaliseren. U gaat akkoord met onze cookies als u onze website blijft gebruiken