Menu

Risicoanalyse met HACCP en FMEA

Introductie en verschillen HACCP en FMEA

HACCP en FMEA zijn beide preventieve systemen voor de beheersing van de veiligheid van voedingsproducten voor de consument.

De afkorting HACCP staat voor Hazards Analyses Critical Control Point en is ontwikkeld voor de ruimtevaart. Deze had behoefte aan een snelle manier om mogelijke risico’s in voedsel te identificeren waardoor onveilige productie van voedingsmiddelen voorkomen wordt i.p.v. achteraf geconstateerd.

In de levensmiddelenindustrie is het gebruik van HACCP als risicoanalyse methode vereist. Met deze methode worden de risico's inzake voedselveiligheid voorspeld. Maar daarmee is de methode ook onvolledig. Naast risico’s voor voedselveiligheid zijn er ook risico’s voor voedselkwaliteit. Deze worden normaliter niet in de HACCP gevarenanalyse meegenomen, alhoewel dit wel mogelijk is.

De FMEA methode (Failure Mode and Effects Analysis) is minder gestructureerd, maar kan in meer gevallen toegepast worden en is dus de aangewezenmethode om risico's inzake voedselkwaliteit in kaart te brengen. Het kan worden gebruikt om procesrisico's, productrisico's of risico's geassocieerd met het gebruik van het product in kaart te brengen.

We richten ons met deze opleiding tot bedrijfsleiders, productie- en kwaliteitsverantwoordelijken van ondernemingen uit de levensmiddelenindustrie of van andere organisaties die met HACCP / FMEA willen of moeten werken.

Voor deelname aan deze halfdaagse workshop is geen voorkennis van HACCP, FMEA noch kwaliteitssystemen vereist.

Praktisch

03/12/2019 13u - 17u Geel
Schrijf in

Prijs

LEDEN € 265
NIET-LEDEN € 305

KMO-portefeuille: vraag hier uw subsidie aan en bespaar tot 40% op uw inschrijvingsprijs.
Erkenningsnummer Allanta: DV.O105117

Word lid

Uw opleiding in detail

Agendapunten

  • Wat is HACCP / FMEA ?
  • Wettelijke regelingen, verplichtingen, tips & tricks
  • Hoe zet je een dergelijk systeem op? Een stappenplan
  • Principes HACCP: gevarenanalyse, CCP’s, limieten, controle, correctieve acties, documentatie
  • Principes FMEA: kans, ernst & detecteerbaarheid

Uw
docent

Als Bio-Ingenieur in de Scheikunde is Eveline Notebaert haar professionele loopbaan gestart in 1999 als productontwikkelaar van zuivelproducten. Tijdens deze 3 jaar in de zuivelsector werden haar ook een aantal voedselveiligheidsprojecten toegewezen en daardoor kreeg ze de microbe te pakken. Van 2002 tot 2013 was ze kwaliteitsmanager en productontwikkelaar bij een producent van gedistilleerde alcoholische dranken.

Door de jarenlange ervaring als kwaliteitsmanager en door het regelmatig volgen van bijscholingen m.b.t. voedselveiligheid, wettelijkheid en kwaliteit weet Eveline van aanpakken bij uw vraagstukken. Zij heeft hele kwaliteitsmanagementsystemen opgebouwd vanaf het prille begin en weet vanuit haar praktische ervaring hoe een kwaliteitsmanagementsysteem draaiende te houden en personeel hierin te betrekken en te motiveren.


Uw Contact-
persoon

Nele Gregoor

TEL +32 (0) 11 870 944

info@allanta.be

Lobke
Swennen
FrieslandCampina Belgium NV

Food FrieslandCampina Belgium NV</br></br>

Een goede uitgebalanceerde basisopleiding HACCP. De opleiding bestond uit een gestructureerde opbouw van theorie (oorsprong, wetgeving, 7 basisprincipes…...

ALLE REFERENTIESDeze website maakt gebruik van cookies om het websiteverkeer te analyseren opdat we uw gebruikerservaring kunnen optimaliseren. U gaat akkoord met onze cookies als u onze website blijft gebruiken