Menu

Food Defense

Opleiding

Food Defense is het beveiligen van de productiefaciliteit tegen opzettelijke verontreinigingen. Dit is in tegenstelling tot voedselveiligheid dat onopzettelijke verontreinigingen wil tegengaan.

Na de aanslag van 11 september 2001 heeft de Amerikaanse overheid de Total Food Supply Chain uitgeroepen tot één van de extra te beschermen vitale  structuren  binnen de Amerikaanse samenleving. 

In 2002 werd de Bioterrorism Act aangenomen, heeft de FDA dit concreet gemaakt als Food Defense en moeten alle bedrijven een duidelijk plan hebben. Hun eisen gelden niet alleen voor Amerikaanse ondernemingen, maar ook voor ondernemingen die hun producten op de Amerikaanse markt afzetten. Daarop hebben grote invoerders-retailers met Amerikaanse roots (oa. WalMart)  deze eisen gaan opleggen bij hun buitenlandse leveranciers. Actueel  worden de eisen van de producten verder doorgevraagd naar hun leveranciers (stroomopwaarts de Total Food Supply Chain).

De CARVER methode kende een grote opgang bij de Amerikaanse bedrijven. In Europa wordt vooral gewerkt met PAS-96 en de normvereisten van IFS.

Omdat Food Defense  op een groot aantal domeinen impact heeft binnen een organisatie (onthaal, HRM, technische dienst, sales, contractors) is er een behoefte aan een breed draagvlak binnen de organisatie alsook een zeer duidelijke transparante aanpak.

Deze eendaagse opleiding geeft naast een totaalbeeld van Food Defense ook zeer praktische tools. 

De opleiding is bestemd voor kwaliteitsverantwoordelijken binnen de voedingssector die een systeem willen opzetten ter preventie van opzettelijke contaminaties, opgelegd door de eisen van de normen IFS 6, ISO 22000, FSSC 22000 … of om te voldoen aan de eisen van klanten uit de Verenigde Staten.

Praktisch

22/11/2019 9u - 17u Geel
Schrijf in

Prijs

LEDEN € 450
NIET-LEDEN € 518

KMO-portefeuille: vraag hier uw subsidie aan en bespaar tot 40% op uw inschrijvingsprijs.
Erkenningsnummer Allanta: DV.O105117

Word lid

Uw opleiding in detail

Agendapunten

  • Als opwarmer bespreken we eerst kort een aantal opzettelijke contaminaties en overlopen we ook een aantal incidenten die zich dichter bij huis hebben voorgedaan.
  • In het eerste deel van de workshop wordt een middel aangereikt om te bepalen in hoeverre een onderneming gegeerd is voor opzettelijke verontreinigingen (TAA: Threat Awareness by Assessment).
  • In een tweede deel wordt d.m.v. een checklist (VACDP: Vulnerability Assessment Critical Defense Point) bepaald waar de CDP (Critical Defense Points) zijn alsook de mogelijke maatregelen ter preventie. Aan de hand van deze voorgaande documenten wordt in het derde deel een praktische interactieve oefening gemaakt met als basis een KMO–voedingsbedrijf.
  • Als afsluiter bekijken we ook wat elk voedingsbedrijf als hulpmiddelen kan voorzien om incidenten en crisissen – zij het van accidentele dan wel opzettelijke oorsprong – beter het hoofd te bieden en zo de (negatieve) gevolgen te beperken.

Na de workshop ontvangen alle deelnemers een e-copy van beide invuldocumenten. Deze zijn voor zowel kleinere als grotere bedrijven, onmiddellijk toepasbaar.


Uw
docent

Als Bio-Ingenieur in de Scheikunde is Eveline Notebaert haar professionele loopbaan gestart in 1999 als productontwikkelaar van zuivelproducten. Tijdens deze 3 jaar in de zuivelsector werden haar ook een aantal voedselveiligheidsprojecten toegewezen en daardoor kreeg ze de microbe te pakken. Van 2002 tot 2013 was ze kwaliteitsmanager en productontwikkelaar bij een producent van gedistilleerde alcoholische dranken.

Door de jarenlange ervaring als kwaliteitsmanager en door het regelmatig volgen van bijscholingen m.b.t. voedselveiligheid, wettelijkheid en kwaliteit weet Eveline van aanpakken bij uw vraagstukken. Zij heeft hele kwaliteitsmanagementsystemen opgebouwd vanaf het prille begin en weet vanuit haar praktische ervaring hoe een kwaliteitsmanagementsysteem draaiende te houden en personeel hierin te betrekken en te motiveren.


Uw Contact-
persoon

Nele Gregoor

TEL +32 (0) 11 870 944

info@allanta.be

Lobke
Swennen
FrieslandCampina Belgium NV

Food FrieslandCampina Belgium NV</br></br>

Een goede uitgebalanceerde basisopleiding HACCP. De opleiding bestond uit een gestructureerde opbouw van theorie (oorsprong, wetgeving, 7 basisprincipes…...

ALLE REFERENTIESDeze website maakt gebruik van cookies om het websiteverkeer te analyseren opdat we uw gebruikerservaring kunnen optimaliseren. U gaat akkoord met onze cookies als u onze website blijft gebruiken