Menu

BLITS: Begeleid leren in teams

In company Workshop

Elk bedrijf botst vroeg of laat op een specifieke opleidingsbehoefte. Vaak heeft de opleidingsmarkt daar geen passend antwoord op. Dat is vervelend want het ontwikkelen van opleidingen op maat is tijdrovend en duur. Bovendien is de nodige kennis meestal gewoon aanwezig op de werkvloer: gefragmenteerd en niet of moeilijk toegankelijk voor nieuwe collega’s. Al die kennis en ervaring verzamelen en beschikbaar maken voor de hele organisatie, is de kern van BLITS: Begeleid Leren In TeamS.

Het doel van een BLITS-traject is een antwoord formuleren op een specifieke uitdaging of leerbehoefte op de werkvloer. Daarbij wordt de nieuwe kennis toegankelijk en overdraagbaar gemaakt. Dat kan bijvoorbeeld onder de vorm van een cursus, een audiovisuele presentatie of een set gestandaardiseerde werkinstructies.

Praktisch

In company

Prijs

Op aanvraag.

KMO-portefeuille: vraag hier uw subsidie aan en bespaar tot 40% op uw inschrijvingsprijs.
Erkenningsnummer Allanta: DV.O105117

Word lid

Uw workshop in detail

Agendapunten

Elk BLITS-traject bestaat uit vijf stappen die typisch in een cyclus van twaalf weken worden doorlopen:

  • het bepalen van het probleem, de context en de rol van de facilitator 
  • de afbakening van de opdracht en de samenstelling van het team. De facilitator begeleidt de groep om het probleem aan te pakken en waakt erover dat er een leerresultaat wordt geboekt dat overdraagbaar is.
  • de start waarbij de groep zich het probleem eigen maakt, de leervraag verduidelijkt, het projectplan opstelt en een overzicht maakt van de aanwezige kennis.
  • de inhoudelijke uitwerking gebeurt tijdens een aantal korte en krachtige sessies - idealiter komt het team elke week twee uur samen. De facilitator geeft daarbij richting en structuur.
  • afsluiten gebeurt met de presentatie van een product waarmee de leerresultaten in de organisatie kunnen worden verspreid.

Een team bestaat uit 3 tot 10 medewerkers van het bedrijf. Het team moet gedurende 12 weken twee uur per week vrijgemaakt kunnen worden om aan het project te werken. Het faciliteren van het team gebeurt in het bedrijf of in de accommodatie van de organisatie zelf.


Doelgroep

Elke dienst, afdeling of productielijn waar kennisoverdracht aan (nieuwe) collega’s belangrijk is en/of waar het vermoeden bestaat dat de kwaliteit van het eindproduct of van de samenwerking zou kunnen worden verbeterd. Er is geen voorkennis vereist om met BLITS aan de slag te kunnen gaan. De deelnemers bepalen zelf hun leerbehoefte.


Uw
docent

Walter Wybauw is erkend sociaal bemiddelaar op de werkvloer en preventiedeskundige psychosociale aspecten. Hij bemiddelt bij conflicten tussen medewerkers en/of leidinggevenden en bij conflicten in teams. Daarnaast draagt hij bij tot het vereenvoudigen van procedures en processen en faciliteert hij verandertrajecten en BLITS-teams (begeleid leren in teams).

De innige verhouding tussen communicatie en conflicten is al sinds zijn studiejaren op het HRITCS in Brussel een belangrijke bron van verwondering. Met het diploma “cultuurspreidingstechnieken” op zak, begon hij vervolgens aan een wonderbaarlijke tocht in medialand als regionaal correspondent voor het televisienieuws. Na vijftien jaar als bevoorrecht toeschouwer op de eerste rij te hebben gestaan bij tal van conflicten werd het tijd om zelf actief aan de slag te gaan: via bedrijfscommunicatie rolde Walter binnen in de al even wonderlijke wereld van de organisatievraagstukken. 

De basis voor zijn visie op welzijnsgericht organiseren legde hij tijdens de opleiding “Innovatieve Arbeidsorganisatie” bij Flanders Synergy. Daarna specialiseerde hij zich verder als sociaal bemiddelaar aan de KUL en als preventieadviseur aan de ODISEE-hogeschool. Op dit ogenblik werkt hij voornamelijk in opdracht van het psychosociaal departement van een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk.


Uw Contact-
persoon

Tim Delbaere

TEL +32 (0) 11 870 944

info@allanta.be

Philippe
Van Samang
Imtech


General Imtech</br> </br> </br>

“De Six Sigma Black Belt opleiding was een zeer interessant en leerrijk traject. De combinatie van theorie met praktijkvoorbeelden zorgde voor een goed be...

ALLE REFERENTIES
Yves
Aerts
AkzoNobel


General AkzoNobel</br></br></br>

Before this training I was facing organized chaos, now I am able to organize the chaos and to create efficient and stable changes

ALLE REFERENTIES
Ilse
Jehoul
Donaldson


General Donaldson</br></br></br>

The Green Belt Training organized by Allanta is an excellent way to get acquainted with the DMAIC approach. The opportunity to apply the learned statistica...

ALLE REFERENTIES
Dirk
Coremans
Axalta Coating Systems

General Axalta Coating Systems</br></br>

"Allanta weet wat onze vereisten zijn en denkt steeds met concrete voorstellen mee om een opleidingsproject in goede banen te begeleiden. Omwille van de go...

ALLE REFERENTIESDeze website maakt gebruik van cookies om het websiteverkeer te analyseren opdat we uw gebruikerservaring kunnen optimaliseren. U gaat akkoord met onze cookies als u onze website blijft gebruiken