Menu

APQP (MLA) & PPAP / PPA & PPF (AIAG & VDA 2)

Kwaliteit en timing vooropstellen

Een succesvol APQP-traject als dé vereiste voor PPAP

APQP (MLA) staat voor “Advanced Product Quality Planning”, wat meestal vrij vertaald wordt als “Projectmanagement”. Het is een gestructureerde methode die de ontwikkeling van een product of de voorbereiding van een productieproces in goede banen leidt. APQP biedt namelijk een leidraad bij het definiëren en vaststellen van de noodzakelijke stappen die men moet uitvoeren, zodat een project enerzijds tijdig afgerond wordt en dat anderzijds alle klanteisen zijn voldaan.

Doelstelling APQP

De doelstelling van APQP? Een effectieve communicatie handhaven tussen alle betrokken partijen om te garanderen dat alle stappen tijdig worden afgerond. Dit vraagt om een multidisciplinaire aanpak die late wijzigingen tegengaat en garandeert dat deze drie basiselementen aanwezig zijn:

 • Het gebruik van de juiste middelen voor een kwalitatief hoogstaand product
 • Het realiseren van het product tegen de laagst mogelijke kost
 • Het tijdig opleveren van het product

PPAP: het contract tussen klant en leverancier

Voordat een toeleverancier in de automobielindustrie kan overgaan tot serieleveringen moet de klant het product en het productieproces vrijgeven. De twee meest toegepaste vrijgave-procedures zijn PPAP (PPA) en VDA 2. Enkel een succesvol APQP-traject brengt PPAP of “Production Part Approval Process” tot een goed einde. Het PPAP is een deel van het contract tussen klant en leverancier, en er zijn strikte voorwaarden aan gekoppeld. Het PPAP-dossier levert het bewijs dat de leverancier alle klantspecifieke eisen begrepen heeft en hieraan voldoet.

PPAP is een verplicht onderdeel van de IATF 16949, maar APQP en PPAP worden niet alleen toegepast binnen IATF 16949:2016: ze zijn ook voor andere productiebedrijven toepasbaar. Het zijn succesvolle methodes voor het vrijgeven van nieuwe producten en processen, en het verbeteren van nieuwe producten en processen.

Workshop APQP & PPAP / PPA-PPF volgens AIAG en VDA 2

Wil je zelf in staat zijn om:

 • De klantspecifieke eisen met betrekking tot product- en procesvoorbereiding en -vrijgave in hun onderlinge verband te plaatsen?
 • Een APQP-proces te organiseren dat voldoet aan de standaard binnen het automotive domein én dat leidt tot een vrijgave van het product en proces volgens de automotive eisen?

Dan is onze ééndaagse workshop je op het lijf geschreven. Tijdens deze opleiding geven we uitleg over projectmanagement (APQP) en het vrijgaveproces (PPAP / PPA / PPF) volgens AIAG en VDA 2.

Deze opleiding maakt ook deel uit van de Automotive Core Tool training. Klik hier voor meer informatie.

Praktisch

01/10/2019 9u - 17u Aalst
Schrijf in

Prijs

LEDEN € 505
NIET-LEDEN € 581

KMO-portefeuille: vraag hier uw subsidie aan en bespaar tot 40% op uw inschrijvingsprijs.
Erkenningsnummer Allanta: DV.O105117

Word lid

Uw workshop in detail

Agendapunten

Voordat een toeleverancier in de automobielindustrie kan overgaan tot serie-leveringen moet het product en het productieproces worden vrijgegeven door de klant. De 2 meest toegepaste vrijgave procedures zijn PPAP en VDA 2. Tijdens deze ééndaagse opleiding wordt uitleg gegeven over projectmanagement (APQP) het vrijgave proces (PPAP / PPA / PPF) volgens AIAG en VDA 2.

Tijdens deze praktische workshop leer je:

 • De verschillende fases tijdens project management / APQP.
 • Welke APQP elementen doorslaggevend zijn voor een succesvol ontwikkelingstraject (100% APQP garandeert reeds 85% PPAP).
 • De vereiste in- en outputs per fase.
 • Er wordt een verklaring gegeven van de PPA(P) elementen en de mogelijke submission levels.
  • Introductie: Wat? Waarom? 
  • Toepassingsgebied: wanneer is een vrijgave PPAP / PPA vereist?
  • Planning en afstemming van het PPAP / PPA  proces.
  • De mogelijk “submission – levels”
  • De vereiste documenten en registraties volgens AIAG en VDA 2
  • De vereiste archiveringsperiode.
  • Vergelijk/de verschillen van het vrijgave proces volgens PPAP en VDA 2
  • Praktijkvoorbeeld: bespreken/behandelen van een VDA 2 dossier.

UW LEER-
RESULTATEN

Na het volgen van deze training ben je in staat, de klantspecifieke eisen met betrekking tot product- en procesvoorbereiding en –vrijgave in hun onderlinge verband te plaatsen. Je kan een APQP proces organiseren volgens de binnen het automotive domein aanvaarde standaard en leidend tot een vrijgave van het product en proces, welke voldoet aan de automotive eisen. 


Uw
Voordelen

Doordat je de klanteisen met betrekking tot product- en procesvrijgave verstaat, zal de communicatie met uw klant(en) in het kader van product- en procesvoorbereiding effectiever zijn. Ook de voorbereidingen zelf zullen met de kennis van APQP-PPAP meer “first time right” verlopen.   


Doelgroep

Deze opleiding is bedoeld voor alle personen die in hun werkomgeving geconfronteerd worden met PPAP. 


Uw
certificaat

Alle cursisten die 75% van de lessen volgen, ontvangen een getuigschrift van deelname.


Uw
docent

Hafid is een ervaren automotive consultant met jarenlange ervaring als liaison tussen OEM’s en leveranciers met een grote affiniteit voor customer quality and problem solving technieken en de invloed hiervan op klantentevredenheid

Gedurende zijn loopbaan heeft hij zich verdiept in zorgsystemen en het intern auditen van deze systemen m.n. IATF 16949:2016 en ISO 9001:2015.

Hafid is certified VDA 6.3 auditor (VDA-QMC) en 1st & 2nd party auditor IATF16949:2016 (TÜV-SÜD).

Hafid is automotive domein verantwoordelijke en senior consultant/ trainer voor:

 • IATF 16949:2016 norm, transitie en auditor
 • Awareness IATF 16949:2016 voor directie en proces eigenaren
 • Transitie ISO/TS 16949:2009 naar IATF 16949:2016
 • VDA 6.3 Proces audits
 • Audit technieken en vaardigheden

Uw
docent

 • Committed to top quality & continuous improvement.
 • Coach / Trainer for improvement & change management.
 • Wide experience in automotive & aerospace Quality & customer management and the related Q-systems, including the technical quality tools and systems. Experienced with many OEM’s.
 • Experienced with complicated launch & process management.
 • Strong analytical skills enable sharp root-cause-analysis, resulting in structural improvements.
 • Strong team builder, stimulating team player.
 • Specialist in team-work & team-building (X-functional & X-cultural).
 • People manager, Facilitator & Team coach.

Uw Contact-
persoon

Nele Gregoor

TEL +32 (0) 11 870 944

info@allanta.be

Sjo
Schins
VDL Nedcar


Automotive VDL Nedcar</br> </br> </br>

Allanta is een bedrijf dat voor ons prima trainingen verzorgd. Sterk punt is dat vooraf goed wordt afgestemd wat wij als klant willen, zodat de trainingen, indi...

ALLE REFERENTIES
Elmer
Weygaerden
Imerys
Automotive Imerys

De docent Lieven Snauwaert beschikt over goede kennis. Het pakket is volledig van A tot Z. Je bent mee in het verhaal. Men besteedt de nodige tijd aan de normel...

ALLE REFERENTIES
Bianca
Keijmes
Comus Technology BV

Automotive Comus Technology BV</br> </br>

"Al sinds 2009 lid van Allanta en sinds die tijd meerdere keren gebruik gemaakt van zowel de standaard opleidingen van Allanta zoals FMEA, APQP, PPAP, Mana...

ALLE REFERENTIES
Walter
Marcelis
Indupol International NV
Automotive Indupol International NV

"Voor een kwaliteitsmanager van een KMO is het onbegonnen om alle eisen van alle normen tot in detail te kennen, laat staan proactief de wijzigingen op te ...

ALLE REFERENTIESDeze website maakt gebruik van cookies om het websiteverkeer te analyseren opdat we uw gebruikerservaring kunnen optimaliseren. U gaat akkoord met onze cookies als u onze website blijft gebruiken