Menu

8D Problem Solving

Workshop probleemoplossende technieken

Terugkomende problemen slorpen veel waardevolle tijd op. Met de 8D-probleemoplosmethode spoor je zulke afwijkingen op. Op een gestructureerde manier breng je logica achter de analyse om zo problemen in je bedrijfsprocessen op te lossen.  Voorkom tijdverlies en onnodige kosten door kwaliteit te verberteren.

‘Eight Disciplines Problem Solving’

In elke organisatie duiken regelmatig problemen op: technische knelpunten, interne afwijkingen, capaciteitsproblemen, maar ook klachten en kwaliteitsproblemen. Om alle problemen op een uniforme en doeltreffende manier aan te pakken, ontwikkelde de Amerikaanse autoreus Ford Motor Company in de jaren 1980 de ‘Eight Disciplines Problem Solving’-methode of 8D-probleemoplosmethode.

De 8D-methode richt zich op de verbetering van producten en processen. De methode laat toe om terugkerende problemen op te sporen, recht te zetten en in de toekomst te voorkomen. De methode heet ‘Eight Disciplines’ omdat ze oorspronkelijk bestond uit acht stappen of zogenaamde disciplines. Later kwam er daar een nulde stap bij: de planfase.

Problemen oplossen in 8 stappen

 1. D0: plannen
 2. D1: team samenstellen
 3. D2: probleem beschrijven
 4. D3: probleem tijdelijk inperken of oplossen
 5. D4: oorzaken opsporen
 6. D5: oplossingen vinden
 7. D6: oplossingen implementeren
 8. D7: probleem voorkomen
 9. D8: team belonen

Workshop 8D

8D is een veelgebruikt sjabloon in de automobielsector en de industrie, maar leent zich voor gebruik in tal van veeleisende sectoren. Met 8D pak je courante problemen in jouw bedrijf op een structurele en extreem doeltreffende manier aan. Het systeem helpt u ook om controlemechanismen te ontwikkelen om de kwaliteit van uw producten en diensten nog beter te garanderen.

Allanta organiseert daarom gerichte opleidingen over de probleemoplosmethode 8D. Tijdens de workshops maak je kennis met 8D, PDCA, de 5W’s, Ishikawa, Pareto en tal van andere zinvolle technieken en methodes om jouw bedrijfsvoering efficiënter te maken. De deelnemers leren problemen correct te definiëren en de oorzaak van de afwijking te bepalen. Deze opleiding is geschikt voor iedereen die betrokken is bij kwaliteitsbeheer.

Praktisch

26/09/2019 9u - 17u Hasselt
10/12/2019 9u - 17u Aalst
Schrijf in

Prijs

LEDEN € 450
NIET-LEDEN € 518

KMO-portefeuille: vraag hier uw subsidie aan en bespaar tot 40% op uw inschrijvingsprijs.
Erkenningsnummer Allanta: DV.O105117

Word lid

Uw workshop in detail

Agendapunten

 • Continu verbeteren en PDCA
 • Processen en verbeteringen
 • 8 stappen (8D) om een probleem op te lossen
 • Teams en teamrollen
 • Probleem-afwijking-symptoom
 • Tijdelijke acties nemen
 • Brainstorming, 5W's, Ishikawa en Pareto
 • Oorzaken zoeken
 • 7 technieken om processen te analyseren
 • Permanente acties en effectiviteit
 • Opvolging door actieplannen
 • Rapportage

 Verder blijft de methodiek van 8D nog steeds de rode draad vormen doorheen deze training.
De deelnemers leren om stap voor stap problemen te definiëren, analyseren en om naar de oorzaak van het probleem of afwijking te zoeken.


Doelgroep

Deze opleiding richt zich tot iedereen die problemen moeten oplossen en die daarvoor een gestructureerde manier willen gebruiken.


Uw
docent


Uw
docent

Ilse Gilio kan als senior consultant voor Allanta rekenen op haar jarenlange ervaring op het gebied van kwaliteitsmanagement, process management, change management, interne audits (gecertificeerd Lead Auditor ISO 9001:2015 en VDA 6.3 Process Auditor), begeleiden van externe audits, verbeterprojecten en het optimaliseren van kwaliteitsdocumentatie. Deze kennis en ervaring deed ze op tijdens verschillende projecten in de automobielsector (IATF 16949) en andere productieomgevingen (ISO 9001).

Ilse vervulde al in verschillende bedrijven de rol van Quality Assurance Manager. Hierdoor weet ze als team coach zeer goed hoe ze een organisatie en kwaliteitsteam begeleidt terwijl ze verbetertrajecten waarvoor ze wordt ingezet pragmatisch en op maat kan uitrollen binnen verschillende types van organisaties. 


Uw Contact-
persoon

Nele Gregoor

TEL +32 (0) 11 870 944

info@allanta.be

Elmer
Weygaerden
Imerys
Automotive Imerys

De docent Lieven Snauwaert beschikt over goede kennis. Het pakket is volledig van A tot Z. Je bent mee in het verhaal. Men besteedt de nodige tijd aan de normel...

ALLE REFERENTIES
Sjo
Schins
VDL Nedcar


Automotive VDL Nedcar</br> </br> </br>

Allanta is een bedrijf dat voor ons prima trainingen verzorgd. Sterk punt is dat vooraf goed wordt afgestemd wat wij als klant willen, zodat de trainingen, indi...

ALLE REFERENTIES
Bianca
Keijmes
Comus Technology BV

Automotive Comus Technology BV</br> </br>

"Al sinds 2009 lid van Allanta en sinds die tijd meerdere keren gebruik gemaakt van zowel de standaard opleidingen van Allanta zoals FMEA, APQP, PPAP, Mana...

ALLE REFERENTIES
Dirk
Coremans
Axalta Coating Systems

General Axalta Coating Systems</br></br>

"Allanta weet wat onze vereisten zijn en denkt steeds met concrete voorstellen mee om een opleidingsproject in goede banen te begeleiden. Omwille van de go...

ALLE REFERENTIESDeze website maakt gebruik van cookies om het websiteverkeer te analyseren opdat we uw gebruikerservaring kunnen optimaliseren. U gaat akkoord met onze cookies als u onze website blijft gebruiken