Geen voorkennis vereist
HACCP en FMEA zijn beide preventieve systemen voor de beheersing van de veiligheid van voedingsproducten voor de consument.
De afkorting HACCP staat voor Hazards Analyses Critical Control Point en is ontwikkeld voor de ruimtevaart. Deze had behoefte aan een snelle manier om mogelijke risico's in voedsel te identificeren waardoor onveilige productie van voedingsmiddelen voorkomen wordt i.p.v. achteraf geconstateerd.
In de levensmiddelenindustrie is het gebruik van HACCP als risicoanalyse methode vereist. Met deze methode worden de risico's inzake voedselveiligheid voorspeld. Maar daarmee is de methode ook onvolledig. Naast risico's voor voedselveiligheid zijn er ook risico's voor voedselkwaliteit. Deze worden normaliter niet in de HACCP gevarenanalyse meegenomen, alhoewel dit wel mogelijk is.
De FMEA methode (Failure Mode and Effects Analysis) is minder gestructureerd, maar kan in meer gevallen toegepast worden en is dus de aangewezen methode om risico's inzake voedselkwaliteit in kaart te brengen. Het kan worden gebruikt om procesrisico's, productrisico's of risico's geassocieerd met het gebruik van het product in kaart te brengen.
We richten ons met deze opleiding tot bedrijfsleiders, productie- en kwaliteitsverantwoordelijken van ondernemingen uit de levensmiddelenindustrie of van andere organisaties die met HACCP / FMEA willen of moeten werken.
Voor bedrijfsinterne projecten verwijzen we naar de algemene voorwaarden en de voorwaarden in de aangeboden offerte.
Heb je een vraag over deze opleiding? Wij helpen je graag verder! Neem gerust contact op met ons.
info@allanta.beWist je dat we onze advies en kennis op meerdere manieren inzetten? Ontdek hier aansluitende oplossingen.
Terug naar overzicht