1 augustus 2024

Duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Hoe begin je er aan?

Tegen 2050 zal bijna de helft van de bevolking ouder zijn dan vijftig. Dit demografische feit benadrukt de noodzaak voor bedrijven om nu te innoveren en te investeren in de vaardigheden van hun medewerkers. Met de nieuwe arbeidsdeal die opleidingsplannen verplicht stelt en het recht op opleiding en disconnectie benadrukt, is het duidelijk:
de toekomst vraagt om een proactieve aanpak.

Wat is duurzame inzetbaarheid en waarom is het belangrijk?

Eenvoudig gezegd betekent duurzame inzetbaarheid dat organisaties hun medewerkers zo lang mogelijk en in verschillende rollen kunnen blijven inzetten.

Wil je als organisatie in 2050 nog bestaan is het cruciaal dat medewerkers zich blijven ontwikkelen en een balans vinden tussen hun technische kennis en hun emotionele en fysieke capabiliteit om het werk te kunnen uitvoeren. Daarnaast is het belangrijk dat jij jouw mensen stimuleert om uit hun comfortzone te stappen.

In essentie houdt duurzame inzetbaarheid dus rekening met People, Planet en Profit — de drie essentiële componenten voor hedendaags ondernemen.

Essentiële strategieën voor het verbeteren van duurzame inzetbaarheid

Hoe zorg je nu ervoor dat mensen graag blijven werken, niet opbranden en ontwikkelingskansen krijgen en ook grijpen? Dit is een gedeelde verantwoordelijkheid voor de organisatie en individu. Bouw volgende strategieën in jouw beleid en zet al grote stappen naar een duurzame inzetbaarheid.

Pauzebeleid: Efficiënter werken dankzij korte pauzes

Stimuleer korte pauzes waarin medewerkers kunnen ontspannen en reconnecten. Een goede vuistregel is dat men na 25 tot 50 minuten intensief werk een pauze nodig heeft. Sta recht, ga weg van die bureau, hou die koffieklets.

Retentiebeleid: Creëer een aantrekkelijke werkomgeving

Loon is al lang niet meer het belangrijkste om te komen werken. Ontwikkel een werkomgeving waar mensen graag deel van uitmaken. Gebruik bijvoorbeeld die koffieklets als informeel gesprek waarin je vraagt naar hun toekomstplannen. Gaat een medewerker de organisatie verlaten? Gebruik dan dat moment als een transparante constructieve exitgesprek en vraag waarom ze afscheid nemen. Deze momenten zoveel waardevolle verbetermogelijkheden voor de organisatie.

Opleidingsbeleid: Bied volop kansen voor ontwikkeling

Geef medewerkers genoeg mogelijkheden om zich verder te ontwikkelen en moedig hun aan om die kansen te grijpen. Communiceer hierover en gebruik het als motivator voor andere medewerkers.

Gen Z: Betrek de jongste generatie

Vecht niet tegen de nieuwe werkmentaliteit maar ga in dialoog met Gen Z. Zij benaderen werk met een frisse blik, stellen duidelijke grenzen en prioriteren welzijn.

Gedeelde verantwoordelijkheid

Duurzame inzetbaarheid vraagt ook verantwoordelijkheid van de medewerker zelf. Durf te deconnecteren, pak die noodzakelijke pauzes en zie elke fout als een kans om te leren.

Leiderschap en duurzaamheid

Voor mensen met een leidinggevende functie is het hun taak om als hefboom te spelen voor verandering en ontwikkeling binnen de organisatie. Het credo ‘Hire for attitude, train for skill’ is relevanter dan ooit.

Ga voor een duurzame aanpak

Met deze tips werk je vandaag al gerichter aan het ethisch-sociale aspect van ondernemen. Besef wel dat om future proof te zijn, er meer komt kijken dan enkel een duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Wil je écht duurzaam ondernemen?

Ga voor een echt diepgaande aanpak en breng de sterktes en verbeterpunten in kaart op zowel ethisch-sociaal, ecologisch en economisch vlak. Zo blijft je organisatie niet alleen nu, maar ook in de toekomst, robuust en relevant.

Ontdek de Allanta Triple E-scan

 

Door Griet Deca, Tryangle 

Met Tryangle helpen we werkgeluk integreren in de algemene bedrijfsstrategie voor meer engagement, hogere productiviteit en minder absenteïsme en zorgen voor passende oplossingen in de vorm van workshops, training, coaching, teambuilding, consulting, webinars, keynotes, …

Onze stijl? Try a different angle!

www.tryangle.be

 

 

Meer blogs