21 augustus 2024

Alles wat je moet weten over AS9100 en AQAP

Wie high-tech onderdelen produceert voor de luchtvaart of defensie, weet dat de kleinste fout grote gevolgen heeft voor jouw organisatie. Vertraagde leveringen, hoge kosten voor herstellingen en misschien zelfs gevaarlijke situaties. Een nachtmerrie, toch? Gelukkig hoef je dit scenario niet te doorstaan. Met de kwaliteitsnormen AS9100 en AQAP bescherm je jouw bedrijf tegen dergelijke valkuilen. En het goede nieuws? Deze normen behoren nu tot ons aanbod!

Kwaliteitsnormen in de luchtvaart, ruimtevaart en defensie

De kwaliteitsnormen AS9100 en AQAP helpen organisaties bij het consistent leveren van producten en diensten van hoge kwaliteit. Je mag deze vergelijken met ISO 9001:2105 maar dan specifiek gericht op de luchtvaart, ruimtevaart en defensie, waar de veiligheids- en kwaliteitsvereisten bijzonder hoog zijn. De International Aerospace Quality Group (IAQG) en de NATO zagen het belang in van uniforme kwaliteitsnormen en voilà, daar kwamen AS9100 en AQAP.

Wat is AS9100?

Of je nu een grote fabrikant bent of een klein onderhoudsbedrijf, zodra je actief bent in de luchtvaart, ruimtevaart of defensie, dan is AS9100 voor jou nodig. Wie hun organisatie stuurt volgens deze internationale standaard houden hun processen soepel, minimaliseren risico’s en houden klanten tevreden. Bovendien helpt het kwaliteitsmanagementsysteem je voldoen aan de strikte wettelijke- en aanvullende eisen die specifiek zijn voor deze sectoren. Denk aan risicobeheer, productveiligheid en traceerbaarheid van onderdelen.

Van producenten van vliegtuigmotoren tot leveranciers van schroefjes en moertjes – iedereen kan profiteren van deze kwaliteitsnorm.

Bovendien is AS9100-certificering vaak een contractuele vereiste voor toeleveranciers aan de vliegtuigindustrie. Kortom, je hebt AS9100 dus nodig om nieuwe markten te betreden.

Naast AS9100 zijn er nog twee andere specifieke normen voor deze sector:

En AQAP dan?

AQAP staat voor Allied Quality Assurance Publications. Deze normen zijn ontwikkeld door de NATO en zijn specifiek bedoeld voor de defensie-industrie.

Van grote defensie-aannemers tot gespecialiseerde componentleveranciers, AQAP helpt je voldoen aan de hoogste kwaliteitsnormen opgelegd door militaire organisaties. 

Een van de bekendste normen is AQAP 2110, vooral relevant als een organisatie niet al AS9100 gecertificeerd is. Indien een organisatie reeds AS9100 gecertificeerd is AQAP 2310 van toepassing.

Jouw ticket naar nieuwe marktkansen

AS9100 en AQAP helpen dus jouw concurrentiepositie versterken en nieuwe marktkansen benutten. Klinkt geweldig, maar hoe implementeer je deze normen?

Geen zorgen, wij zijn er om te helpen! Onze ervaren coaches staan klaar om je door het hele proces te begeleiden, van opleiding tot volledige implementatie. We zorgen ervoor dat je niet alleen voldoet aan de normen, maar dat je bedrijf er ook echt van profiteert.

Lees hier meer over onze aanpak, of neem eenvoudig contact op via onderstaand formulier.

Vraag achter ons aanbod in AS9100 en AQAP

    Met (*) gemarkeerde velden zijn verplicht.

     

    Door Tom
    Automotive is altijd in beweging, vol uitdagingen die matchen met mijn drive en persoonlijkheid. Ik ben altijd in voor een tripje hier of daar, gap-analyses doen, teams oppeppen en processen finetunen. Lees meer.

    International Aerospace Quality Group

    Meer blogs