Menu
25 Juni 2018

Nieuwe versie ISO 22000 van kracht

Sinds vorige week is de nieuwe versie ISO 22000 van kracht. Deze norm geldt voor alle organisaties actief in de voedselketen. 

ISO 22000 is een brede, wereldwijd erkende norm bedoeld voor alle organisaties in de voedselketen: zowel voor fabrikanten van levensmiddelen, dierenvoeding en verpakking als voor distributeurs en producenten van machines, reinigingsmiddelen, additieven en ingrediënten. ISO 22000 steunt voornamelijk op het systeem Hazard Analysis and Critical Control Points, beter bekend als HACCP. Dit systeem, ontwikkeld door de Codex Alimentarius, impliceert een systematische aanpak van de gevaren voor levensmiddelen, zowel fysisch, chemisch, allergeen als microbiologisch.

ISO 22000:2018

ISO 22000:2018 vertaalt voedselveiligheidsbeheer in een continu verbeteringsproces. De nieuwe editie biedt meer duidelijkheid voor bedrijven en organisaties die wereldwijd de standaard gebruiken. De nieuwste verbeteringen zijn:

  • Goedkeuring van de High-Level Structure die alle ISO-managementsysteemstandaarden gemeen hebben, waardoor het eenvoudiger wordt voor organisaties om ISO 22000 op een bepaald moment te combineren met andere managementsystemen (zoals ISO 9001 of ISO 14001).
  • Een nieuwe benadering van risico's, dat een onderscheid maakt tussen een risico op operationeel niveau en op bedrijfsniveau van het managementsysteem.
  • Er zijn sterke banden met de Codex Alimentarius van de Verenigde Naties, een verzameling van standaarden en richtlijnen met betrekking tot voedsel, productie van levensmiddelen en voedselveiligheid.

Gerelateerde Allanta-opleidingen:

  • Opleiding FSSC 22000 op 10 september in Gent: inschrijven
  • Food Safety Management FSSC 22000 / ISO 22000 interne auditor op 2 oktober in Gent: inschrijven

 VERWANTE BERICHTEN
Deze website maakt gebruik van cookies om het websiteverkeer te analyseren opdat we uw gebruikerservaring kunnen optimaliseren. U gaat akkoord met onze cookies als u onze website blijft gebruiken