Menu
Duurzaam ondernemen: kansen voor kmo en start-up
04 December 2017

Duurzaam ondernemen: kansen voor kmo en start-up

De voorbije jaren leek duurzaam ondernemen vooral een zaak van grote internationale bedrijven. Maar ook kmo’s en zelfs starters hebben er alle belang bij. Klanten verwachten of eisen het en medewerkers voelen zich er extra gemotiveerd door. Duurzaam ondernemen in de bedrijfsstrategie opnemen is dus een prima plan, zegt ook Ann Indestege van Allanta vzw.

Duurzaam ondernemen gaat over de harmonieuze combinatie van de belangen van mensen, milieu en winst – in het Engels people, planet & profit. Grotere bedrijven beschikken over voldoende financiële middelen en mankracht om relatief snel resultaat te boeken en die aan de samenleving en klanten kenbaar te maken.

Duurzaam voor de klanten

“Ook kmo’s en starters hebben bijzonder veel voordeel bij duurzaam ondernemen”, zegt Ann Indestege, senior consultant milieu, veiligheid en duurzaamheid bij Allanta vzw. “Onder meer omdat hun klanten – zowel b2b als b2c – geruststelling en transparantie zoeken over de oorsprong van producten en diensten, de arbeidsomstandigheden, de transportkosten en de mate waarin grondstoffen worden uitgeput.”

Kmo-bedrijfsleiders en oprichters van start-ups zullen met die wens of eis van klanten en consumenten rekening moeten houden. Ann Indestege: “Sterker nog, ze hebben er alle belang bij om duurzaam ondernemen in de strategie en het businessplan van het bedrijf in te bouwen. Anders zouden de klanten het bedrijf wel eens kunnen afstraffen door voor hun aankopen vaker over te schakelen naar duurzame concurrenten.”

En voor de werknemers

Ook werknemers kun je in zekere zin beschouwen als klanten van het bedrijf. Daarom heeft duurzaam ondernemen ook een sociale dimensie. Ann Indestege stelt tijdens consultancy-opdrachten in bedrijven vast dat bedrijfsleiders die bekommerd zijn om het welzijn van de werknemers (ook een thema binnen duurzaam ondernemen) meer betrokkenheid bij hun werknemers merken. Dat verhoogt de efficiëntie en de drive naar duurzaam ondernemen.

“Je merkt al gauw dat gelukkige werknemers meer initiatief nemen en meer ideeën bij de bedrijfsleiding introduceren”, zegt ze. “Bottom-up en zowel over duurzaam ondernemen als over de producten of diensten van de onderneming. Dat kan alleen maar leiden tot extra winst voor de kmo, financieel of op het vlak van imago, intern en extern.”

Overheid geeft het voorbeeld

Al in 2015 beslisten de Verenigde Naties om in te zetten op 17 meetbare duurzame doelstellingen (Sustainable Measurable Goals). Dat was voor heel wat landen het sein om talrijke overheidsinitiatieven ter zake op te starten. Ook in ons land.

Verschillende departementen van de Belgische federale overheid spelen op het gebied van duurzaam aankopen een heuse voortrekkersrol. Zo ontwikkelden ze een gids om producten te identificeren die in ecologisch en sociaal verantwoorde omstandigheden zijn vervaardigd.

Ook de Vlaamse regering doet mee en geeft de circulaire economie een forse duw in de rug. Door zuiniger en efficiënter met grondstoffen, materialen, energie, water, ruimte en voedsel om te gaan, en door natuurlijke hulpbronnen te hergebruiken, kunnen we kringlopen slimmer sluiten.

Volgens de Vlaamse regering is Vlaanderen internationaal een koploper in het inzamelen, sorteren en recycleren van afval en in het sluiten van materiaalkringlopen. Het doel is om dankzij nieuwe businessmodellen Vlaanderen weerbaar te maken tegen disruptie in de (wereld)economie. Ook daar liggen natuurlijk volop kansen voor de Belgische kmo’s en starters.

Denken op lange termijn loont

Duurzaam ondernemen vergt behalve een langtermijnvisie ook een andere ingesteldheid, overtuigingskracht, communicatie en samenwerking met alle belanghebbenden van de organisatie. Misschien ook wel wat financiële investeringen, maar daarvan zullen de kmo’s en starters ruimschoots de vruchten plukken.

Ann Indestege adviseert om stap voor stap te werk te gaan en niet alles tegelijk te willen doen. “Om de omschakeling financieel aan te kunnen, kunnen de bedrijfsleiders selectief te werk gaan en de inspanningen in de tijd spreiden.”

“De inzet van kmo’s en starters omtrent duurzaam ondernemen is des te belangrijk in een land als België dat zo vele kleine en middelgrote bedrijven telt. Een doordacht duurzaamheidsbeleid bij die ondernemingen zorgt hoe dan ook voor een merkbare win-winsituatie in de samenleving en de bedrijven.”

Start vandaag

Allanta heeft een ruim opleidingsaanbod omtrent veiligheid/duurzaamheid/ milieumanagement op de werkvloer. Daarnaast kan u ook bij onze experten terecht voor begeleiding op maat.VERWANTE BERICHTEN
Zoeken

TAGCLOUD

35 jaar 5s allanta vzw automotive contextanalyse continu verbeteren dag van creativiteit en innovatie duurzaam ondernemen eiercrisis innovatie iso 14001 iso 45001 kwaliteitsmanagement lean leiderschap leiding geven maatschappelijk verantwoord ondernemen medical devices medisch hulpmiddel motiveren mvo ohsas 18001 six sigma veiligheid, milieu en welzijnsnorm voedselveiligheid

Archief

2018 2017 2016 2015

NIEUWSBRIEF
RECENTE BERICHTEN


Deze website maakt gebruik van cookies om het websiteverkeer te analyseren opdat we uw gebruikerservaring kunnen optimaliseren. U gaat akkoord met onze cookies als u onze website blijft gebruiken