Menu
Eieren met fipronil: het relaas van de fipronilcrisis
29 Augustus 2017

Eieren met fipronil: het relaas van de fipronilcrisis

De zomer van 2017 zal herinnerd worden als de zomer van de fipronileieren. Plots doken er allerlei berichten op in de pers, terwijl het volop vakantie was voor velen in de branche. Het was dus even schrikken, zeker voor de betrokken pluimveebedrijven.

Waarom fipronil?

Fipronil was gekend als insecticide dat gebruikt wordt om luizen, mijten en andere parasieten te bestrijden bij huisdieren. In de voedselketen mag het enkel toegepast worden als gewasbeschermingsmiddel. Het mag dus niet gebruikt worden op dieren bestemd voor de voedselketen.
Tot zover de theorie, nu de praktijk: er werd melding gemaakt van de aanwezigheid van fipronil in eieren. Er bleek bij legkippen al lang een probleem te zijn met bloedluizen. De sector zocht nog naar een oplossing en kreeg die plots aangereikt, zij het met nare gevolgen. Iemand had het gat in de markt proberen te vullen, door een goed werkend product tegen bloedluizen te lanceren, weliswaar op basis van stoffen die verboden zijn in de voedselketen. Het resultaat: het volgende fraudeschandaal in Europa.

Voedselveiligheid

‘Gelukkig’ was er een voedselveiligheidsrisico aan verbonden, want anders had het wellicht nog langer geduurd eer het schandaal aan het licht was gekomen. Er was al een Europese norm, dus er werden af en toe al analyses gedaan. Niet systematisch, omdat fipronil niet thuishoort in eieren en daar dus niet meteen verwacht wordt.
De vraag blijft of er een risico is voor de volksgezondheid. Iets wat ook veel consumenten zich afvragen. Wie fipronil in een zekere concentratie binnenkrijgt, kan te maken krijgen met de volgende symptomen: misselijkheid, buikpijn en duizeligheid. Tot nu toe zijn er nog geen meldingen geweest van deze symptomen.
En dat terwijl veel consumenten toch gemakkelijk meerdere kippeneieren per week consumeren. De gemiddelde consument eet wellicht niet elke dag een eitje, maar krijgt wel makkelijk eieren binnen via andere producten waarin ze verwerkt zijn, zoals koekjes en salades. Daar gaat het echter om een kleine hoeveelheid, waardoor het gezondheidsrisico goed meevalt. Al bij al lijkt het gevaar voor de volksgezondheid dus beperkt.

Slachtoffers van de fipronilcrisis

De eiercrisis treft niet alleen de consument, die zich zorgen maakt. Vooral in de pluimveesector vreest men voor de consequenties van het fipronilschandaal. Verschillende bedrijven zijn nu al geblokkeerd. Producten werden uit de rekken gehaald. Het imago van de sector is natuurlijk zwaar beschadigd.
Veel bedrijven zijn het slachtoffer geworden van voedselfraude – en niet voor de eerste keer. Na het paardenvleesschandaal van 2013 zijn een reeks maatregelen uitgewerkt, die nu stilaan hun vruchten beginnen af te werpen. Maar dan nog blijkt niet alles waterdicht. Voedselfraude is de volgende vijand die de voedselindustrie zal moeten aanpakken.

Opleidingen rond voedselveiligheid

Voedselveiligheid is iets wat systematisch beheerst moet worden. Elk bedrijf in de voedselketen moet niet alleen aan voedselveiligheidscriteria voldoen, maar moet ook zelf aan kwaliteitscontrole en -waarborging doen. Om bedrijven daarbij te helpen, organiseert Allanta opleidingen over zulke veiligheidssystemen:



VERWANTE BERICHTEN