Menu
Proactief op zoek naar stakeholders en risico’s
13 Juni 2017

Proactief op zoek naar stakeholders en risico’s

Artikel gepubliceerd in Het Ondernemersbelang (editie 02, 2017)

In de publicatie van de vernieuwde standaarden ISO 9001, ISO 14001 en IATF 16949, is de contextanalyse een volledig nieuwe eis geworden. De vraag wat een contextanalyse nu eigenlijk is en hoe je zo’n contextanalyse uitvoert, bezorgt u waarschijnlijk de nodige hoofdbrekens. Hét Ondernemersbelang vroeg het aan Ilse Gilio, sr. consultant-trainer van Allanta.

“Een voorbeeld van een vernieuwde norm is ISO 9001. Deze norm vereist dus onderzoek van de context van een organisatie”, aldus Ilse Gilio. In deze nieuwe norm wordt de contextanalyse onderverdeeld in stakeholders en risico’s. Het analyseren en managen van risico’s en stakeholders is de contextanalyse. Dat is voor ondernemers duidelijk. Het probleem zit doorgaans in de uitvoering. Hoe pak je het aan, of liever: hoe pak je het proactief aan? En ook dat is nieuw. De focus bij de contextanalyse ligt niet op het voorkomen van problemen, maar richt zich op wat nodig is om succes te hebben; op toekomstige kansen en de vraag hoe je die kunt bereiken en borgen.”

Op alle niveaus

Wie moet de stakeholders- en risicoanalyse uitvoeren? “Om tot het beste resultaat te komen, is het belangrijk een groepje mensen samen te stellen uit verschillende lagen van de organisatie. Niet alleen het management, maar ook de verkoper en de man achter de machine moeten weten wie zijn stakeholders zijn en wat zij eisen en hoe hij aan die eisen kan voldoen. Dat geldt ook voor de risico’s. De nieuwe generatie ISO-normen vereisen betrokkenheid op strategisch, tactisch en operationeel niveau. Maar ook externe factoren, zoals regel- en wetgeving, milieueisen et cetera, vormen een onderdeel. Uiteindelijk is het zaak de organisatiespecifieke eisen en risico’s op prioriteit te beoordelen en adequaat aan te pakken.”

Van onbewust naar bewust

Dat de contextanalyse menig ondernemer hoofdbrekens bezorgt, is niet vreemd. “Het valt in de praktijk gigantisch mee. Immers, zowel een kmo’er als een multinational kent zijn stakeholders, weet waar de risico’s liggen en hoe hiermee om te gaan. Wie dit niet onder de knie heeft, is als ondernemer geen lang leven beschoren. Feit is wel, dat de meeste ondernemers er niet bewust mee bezig zijn. Doel van de contextanalyse in de nieuwe standaarden is dat ondernemers bewust en proactief met stakeholders en risico’s aan de slag gaan. De contextanalyse moet een constant proces zijn dat ingebed is van hoog tot laag.”

Geen papieren gedrocht

Hoe zet je het op papier? “Het is niet de bedoeling dat de contextanalyse een papieren gedrocht wordt. Tijdens de (her)certificeringsaudit komt de contextanalyse mondeling aan de beurt. De auditor bevraagt de betrokken personen. Elke organisatie kent immers zijn eigen stakeholders en risico’s. De ISO-normen schrijft ook geen methode voor. Elke organisatie kiest zijn eigen maat.”

De rol van Allanta

“Wat de ISO-normen betreft, staan wij ondernemers bij met advies, trainingen en workshops. We begeleiden stakeholder- en risicoanalyses, en hebben ook een speciale workshop hierover ontwikkeld. Op basis van onze jarenlange ervaring faciliteren we sectorspecifieke tools die organisaties hierbij kunnen inzetten, organiseren interne audittrainingen en interactieve oefeningen. Bij alles wat we doen, staan praktische handvaten voorop. Wij bepalen niet eenzijdig de inhoud van de training, maar stemmen af met de deelnemers. Dat kan omdat onze adviseurs en opleiders ook elders actief zijn in het bedrijfsleven.”

Opleidingen waarin contextanalyse uitgebreid aan bod komt

ISO 9001:2015 workshop: Contextanalyse, Stakeholder management en Risicomanagement
ISO 9001:2015-opleiding kwaliteitsmanagement
(ook Engelstalige versie mogelijk)
ISO 9001:2015 opleiding interne auditor
ISO 9001:2015 transitietraining
ISO 14001:2015 normopleiding
ISO 14001:2015 opleiding interne auditor
ISO 14001:2015 transitietraining
IATF 16949 Masterclass
IATF 16949 opleiding interne auditor
IATF 16949 transitietrainingVERWANTE BERICHTEN
Deze website maakt gebruik van cookies om het websiteverkeer te analyseren opdat we uw gebruikerservaring kunnen optimaliseren. U gaat akkoord met onze cookies als u onze website blijft gebruiken