Menu

Allergenenmanagement

Opleiding

Voedselallergie is een groeiend gezondheidsprobleem. Om de allergische consument te beschermen bestaat er de Europese etiketteringsplicht voor allergenen bij voorverpakte levensmiddelen. De effectieve aanwezigheid van de 14 meest voorkomende allergenen in voorverpakte levensmiddelen moet vermeld worden op de verpakking. Er blijft echter nog veel onduidelijkheid over andere allergenen, kruiscontaminatie, allergenen in onverpakte levensmiddelen, …

Met de Europese Verordening die verscheen in het najaar van 2011 is een volgende poging gedaan om meer duidelijkheid te scheppen. Naast de wetgever besteedt ook de retail meer aandacht aan allergenen in hun standaarden. De eisen van o.a. BRC en IFS zijn nog verregaander en zorgen ervoor dat bedrijven genoodzaakt zijn een systeem in het leven te roepen waarbij wettelijke eisen, eventueel gecombineerd met verplichtingen vanuit de retail, gegarandeerd kunnen worden. Een allergenenmanagementsysteem dringt zich op in elk voedingsbedrijf. Dit impliceert dat er werkprocedures moeten zijn om allergenen in elke procesfase onder controle te houden.

We richten ons met deze dagworkshop voornamelijk tot bedrijfsleiders, productie- en kwaliteitsverantwoordelijken van ondernemingen uit de levensmiddelenindustrie en hun toeleveranciers (verpakkingen, ingrediënten, transport, distributie, dierenvoeding, diensten, ... ).

Voor deelname aan deze workshop is geen voorkennis vereist.

Praktisch

02/10/2017 9u - 17u Hasselt
Schrijf in

Prijs

LEDEN € 450
NIET-LEDEN € 518

KMO-portefeuille: vraag hier uw subsidie aan en bespaar tot 40% op uw inschrijvingsprijs.
Erkenningsnummer Allanta: DV.O105117

Word lid

Uw opleiding in detail

Agendapunten

Tijdens deze opleiding  wordt eerst dieper ingegaan op begrippen als voedselovergevoeligheid, -allergie en -intolerantie. Na bespreking van de wettelijke eisen in het kader van allergenen, wordt vervolgens een overzicht gegeven van de meest voorkomende allergenen. Er wordt ook stilgestaan bij drempelwaarden en hoe daarmee om te gaan.

Een overzicht van bestaande analysemethoden voor allergenen wordt eveneens meegegeven. Vervolgens worden verschillende tools voor de praktische uitwerking en implementatie aangereikt m.b.t het opzetten van een allergenenmanagementsysteem. Hierbij komt kruiscontaminatie uitgebreid aan bod en in het bijzonder het vermijden ervan. Daarnaast wordt ook nagegaan hoe allergenen worden opgenomen in een HACCP-studie en in autocontrolesystemen, aangevuld met de bijkomende vereisten vanuit de retail. Tot slot volgt een kort woordje over wat de toekomst kan brengen…

  • Reacties op voeding
    • Mogelijke reacties op voeding
    • Voedselallergie en voedselintolerantie: definitie, mechanisme, klachten, onderzoek en diagnose, behandeling en preventie, prevalentie en hun onderlinge verschillen
  • Allergenenwetgeving
    • Europese en Belgische wetgeving
      • Vereisten, uitzonderingen en niet gereglementeerde items
      • Vergelijking van Europese richtlijnen met de nieuwe Europese Verordening
  • Allergenenkwalificatie
    • Wettelijke lijst en LeDa-lijst
    • Overzicht wettelijk verplicht te declareren allergenen: belangrijkste kenmerken
  • Allergenenkwantificatie
    • Definitie en bepaling drempelwaarden
    • Wetgeving drempelwaarden
    • Vital-model
  • Allergenendetectie
    • Monstername voor analyse
    • Overzicht analysemethoden
    • Validatie analysemethoden
    • Keuze bij allergenenanalyse
  • Allergenenmanagementsysteem
    • Opzet / doelstelling
    • Ondersteuning
    • Hygiënische basisrichtlijnen in een standaard productieproces voor voeding
      • Tips & tricks bij productontwikkeling, etiketontwerp, specificatiebeheer, planning, productie, reiniging, …
      • Specialeaandacht mbt het voorkomen van kruisbesmetting
    • Allergenen in het HACCP-plan
      • 14-stappenplan voor allergenen
    • Allergenen en autocontrole
    • Allergenen in certificatiesystemen
      • BRC
      • IFS
      • ISO22000
  • Allergenentoekomstperspectief

Uw
docent

Als Bio-Ingenieur in de Scheikunde is Eveline Notebaert haar professionele loopbaan gestart in 1999 als productontwikkelaar van zuivelproducten. Tijdens deze 3 jaar in de zuivelsector werden haar ook een aantal voedselveiligheidsprojecten toegewezen en daardoor kreeg ze de microbe te pakken. Van 2002 tot 2013 was ze kwaliteitsmanager en productontwikkelaar bij een producent van gedistilleerde alcoholische dranken.

Door de jarenlange ervaring als kwaliteitsmanager en door het regelmatig volgen van bijscholingen m.b.t. voedselveiligheid, wettelijkheid en kwaliteit weet Eveline van aanpakken bij uw vraagstukken. Zij heeft hele kwaliteitsmanagementsystemen opgebouwd vanaf het prille begin en weet vanuit haar praktische ervaring hoe een kwaliteitsmanagementsysteem draaiende te houden en personeel hierin te betrekken en te motiveren.


Uw Contact-
persoon

Nele Gregoor

TEL +32 (0) 11 870 944

info@allanta.be





Lobke
Swennen
FrieslandCampina Belgium NV

Food FrieslandCampina Belgium NV</br></br>

Een goede uitgebalanceerde basisopleiding HACCP. De opleiding bestond uit een gestructureerde opbouw van theorie (oorsprong, wetgeving, 7 basisprincipes…...

ALLE REFERENTIES