Menu
Vijf vragen aan de voedselveiligheidcontroleur
15 Maart 2017

Vijf vragen aan de voedselveiligheidcontroleur

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) streek begin deze week neer in Ieper om er zo veel mogelijk (aangekondigde) controles uit te voeren. Van marktkramers over grootkeukens, kinderdagverblijven, scholen tot horecazaken: allemaal worden ze onder de loep genomen. Maar hoe gaat zo'n controle precies in zijn werk? En waar let zo'n voedselveiligheidcontroleur exact op? Hier vind je vraag en antwoord aan een controleur van het FAVV omtrent voedselveiligheidcontrole in een restaurant:

Vraag 1: Dient de FAVV controleur zich te legitimeren?
Antwoord: Ja! Voor de start van de controle, dient de controleur volgens 'het charter van de controleur' zijn/haar legitimatiekaart voor te leggen.

Vraag 2:  Mag ik tijdens de controle gewoon verder werken?
Antwoord: Ja! Het staat je vrij om tijdens de controle gewoon je werk verder te zetten. Indien gewenst, mag je hem/haar uiteraard ook vergezellen tijdens de controle.

Vraag 3: Welke documenten dien ik als restaurateur voor te kunnen leggen?
Antwoord: Dit zijn er een aantal. Ten eerste moet je als restaurateur een toelating afgeleverd door het FAVV kunnen voorleggen. Daarnaast ook het reinigingsplan, het ongediertebestrijdingsplan en leveringsbonnen van de producten, dit laatste in het kader van de traceerbaarheid. Tot slot moet je ook attesten van de dokter voor elk personeelslid kunnen voorleggen, waaruit blijkt dat deze persoon geen ziektes heeft die via voedsel overgebracht kunnen worden.

Vraag 4: Welke aspecten worden precies onder de loep genomen tijdens de voedselveiligheidscontrole? 
Antwoord: Dit is afhankelijk van het type zaak. Er gelden bijvoorbeeld andere criteria voor kruidenierszaken als voor restaurants. Per type onderneming bestaat er een checklist, die de controleur afgaat tijdens zijn controle. De specifieke chechlists kan je voor jouw type onderneming  downloaden op de website van het FAVV, zodat je op voorhand zelf kan controleren dat je met alles in orde bent.

Vraag 5: Krijg je als zaakvoerder inzage in het controledocument?
Antwoord: Op het einde van de controle doorloopt de controleur de ingevulde checklist met de verantwoordelijke, stelt hij nog eventuele vragen en noteert hij nog extra opmerkingen. Je krijgt als restaurateur ook nog  extra informatie over hoe het document is ingevuld. Tot slot drukt de controleur het verslag af, zodat je er als verantwoordelijke onmiddellijk een neerslag van in handen hebt.


Uiteraard wil je als onderneming in de voedingssector een positief rapport krijgen na een dergelijke voedselveiligheidscontrole. Dit doe je best door je in regel te stellen met een voedselveiligheidsstandaard. Gangbare normen zijn BRC 7, IFS6 en FSSC 22000. Maar welke past het best bij jouw onderneming? We vroegen het aan onze docente voedselveiligheid Eveline Notebaert:

"Klant is koning, dus als de klant het vraagt, dan is de keuze snel gemaakt. Maar in bepaalde situaties maakt het bedrijf zelf de keuze, en dan is het een kwestie van te weten wat deze standaarden inhouden en welke het best past binnen de bedrijfscultuur. In de opleidingen BRC7, IFS6 en FSSC 22000 komen de gestelde vereisten per standaard aan bod. De inhoud is dan gekend.

Even belangrijk is na te gaan welke standaard het best past in de huidige bedrijfsvoering. Het zit soms in de details, maar deze maken het verschil naar implementatiemethodiek, timing en investering. Goed wikken en wegen vooraf maakt de af te leggen weg naar certificatie dikwijls een stuk gemakkelijker. Naast de inhoud van de diverse standaarden komen ook dergelijke thematieken uitgebreid aan bod in deze opleidingen."


De eerstvolgende opleidingen BRC7, IFS6 en FSSC 22000 gaan door op 21 maart in onze afdeling van Gent. Meer info vindt u hier.



VERWANTE BERICHTEN